Τάδε έφη Coco Chanel, η σχεδιάστρια που επαναστάτησε με το καθαρό της στυλ & τον περιθωριακό της χαρακτήρα.
Από πατέρα γυρολόγο και μητέρα χωρική, ήρθε στον κόσμο ως Gabrielle Chanel το 1883 στη Γαλλία. Όταν οι γονείς της πέθαναν νέοι, η γιαγιά της την έστειλε σε ένα μοναστήρι όπου διδάχθηκε ραπτική και συνάμα καλούς (αυστηρούς βέβαια) τρόπους.
Πριν ασχοληθεί εξ ολοκλήρου με τη ραπτική, τραγουδούσε σε ένα κλαμπ στο Μουλέν όπου σύχναζαν αξιωματικοί του Iππικού. Τότε ήταν που ήρθε στην επιφάνεια το χαϊδευτικό Coco με το οποίο έγινε γνωστή. Το Coco, σύμφωνα με τους βιογράφους της, μπορεί να προέρχεται από τα δημοφιλή τραγούδια εκείνης της εποχής «Ko Ko Ri Ko» και «Qui qu’a vu Coco» ή ακόμα και από τη λέξη cocotte (κοκότα). Μια άλλη εκδοχή που κυκλοφορούσε την εποχή της μεγάλης της δόξας στα σαλόνια του Παρισιού, η Chanel αποκλήθηκε Coco, επειδή διοργάνωνε τα καλύτερα πάρτι στο Παρίσι, στα οποία τραγουδούσε και η ίδια.
Το τραγούδι έγινε παρελθόν για αυτήν, όταν το 1914 άνοιξε το πρώτο της κατάστημα στο Παρίσι και το 1916 ίδρυσε τον οίκο υψηλής ραπτικής «Chanel».
Η επανάσταση της Coco
Στις γυναίκες της Belle Époque, οι οποίες φορτώνονταν με φτερά, δαντέλες και πέρλες, οι δημιουργίες της Chanel φάνταζαν υπερβολικά απλές. Δεν είχαν καταλάβει ότι αυτή έμελλε να είναι η μόδα του μέλλοντος. Έτσι, όταν το 1910 η Σανέλ μετακόμισε στο νούμερο 21 της οδού Καμπόν, αποδείχθηκε ο σωστός άνθρωπος τη σωστή στιγμή. Το Παρίσι την υποδέχθηκε με ενθουσιασμό και οι πελάτες συνωστίζονταν στο κατάστημά της. Σε λίγα χρόνια μετακόμισε το ατελιέ της στα νούμερα 27, 29 και 31 του ίδιου δρόμου όπου ο οίκος Chanel στεγάζεται ως σήμερα. «Η μόδα είναι σαν την αρχιτεκτονική. Είναι θέμα αναλογιών» έλεγε.
Μέσα σε πέντε χρόνια κατάφερε να προκαλέσει επανάσταση στο γυναικείο ντύσιμο, με ένα απλό και άνετο στυλ. Εισήγαγε καινοτομίες, με δημιουργίες που θεωρούνται κλασικές. Εμπνεύστηκε σε μεγάλο βαθμό από τα ρούχα των εραστών της: πρακτικά και ανδρικά. Καθιέρωσε το ύφασμα ζέρσεϊ, το άνετο παντελόνι, τα κοντά σε γραμμή «καρέ» μαλλιά, τα αδιάβροχα, τα πουλόβερ με γυριστό λαιμό & το LBD (little black dress). Αντικατέστησε τους στενούς κορσέδες με απλά φορέματα & κόντυνε τις φούστες. Η απλότητα και η άνεση των ρούχων της συνοδεύονταν από ασυνήθιστα για την εποχή, φαντεζί, ψεύτικα κοσμήματα. Το στυλ της ήταν καθαρό & τα χρώματα ουδέτερα.
Το εμβληματικό άρωμα
Το άρωμα “Chanel No 5” λανσαρίστηκε το 1921. Έγινε το αγαπημένο της Marilyn Monroe τρεις δεκαετίες αργότερα. Η Coco ήταν η πρώτη σχεδιάστρια μόδας που επεκτάθηκε στα αρώματα. Έκτοτε, πολλοί οίκοι μόδας έπραξαν αντίστοιχα, γεγονός που τους έσωσε από τη χρεωκοπία. Η ίδια η Coco έλεγε: «Το άρωμα είναι το απόλυτο αξεσουάρ: αόρατο αλλά αξέχαστο». Μέσα σε ένα μόλις χρόνο, κάθε της δημιουργία είχε συνδυαστεί με αυτό το εμβληματικό άρωμα.
Στη δεκαετία του ’30 το όνομα της Chanel έγινε συνώνυμο με τη μόδα. «Δημιούργησα το σπορ ντύσιμο για τον εαυτό μου» είπε η σχεδιάστρια. «Η μόδα μου καθιερώθηκε γιατί ήμουν η πρώτη γυναίκα του 20ού αιώνα». Πριν από τη Chanel ο σχεδιαστής μόδας ήταν ένας απλός προμηθευτής ρούχων.
Η δεύτερη θητεία της στη μόδα
Έπειτα, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η Chanel εγκαταστάθηκε στην Ελβετία, όπου πληροφορήθηκε, το 1947, την επιτυχία του Christian Dior και του «New Look» του. Ο εκτοπισμός της από τον Dior την πλήγωσε βαθιά. Η Chanel έμεινε υπομονετικά στο περιθώριο ώσπου, το 1953, ένιωσε ότι το «New Look» δεν είχε πλέον τίποτε το νέο και ότι είχε φθάσει η στιγμή να επανέλθει.
Το 1954 παρουσίασε ολοκληρωμένο το κλασικό «ταγιέρ Chanel», με την κομψή, άνετη φούστα και τη χαρακτηριστική ζακέτα χωρίς πέτα, φινιρισμένη με σειρήτια. Η υποδοχή του κοινού ήταν ψυχρή, γεγονός που δεν την πτόησε λεπτό. «Όταν δεν θα μπορώ να δημιουργώ, θα έχω τελειώσει. Καθόριζα τη μόδα για ένα τέταρτο του αιώνα… Η μόδα αλλάζει αλλά το στυλ παραμένει» έλεγε και το απέδειξε πάραυτα ανεβαίνοντας στην κορυφή το 1955 με το λανσάρισμα της κλασικής πια τσάντας με τα δύο «C» που μπλέκονται το ένα μέσα στο άλλο.
Στα χρόνια αυτά, η Chanel ζούσε στο ξενοδοχείο «Ritz», στην απέναντι πλευρά της οδού Καμπόν. Εκεί πέθανε στις 10 Ιανουαρίου 1971 αλλά το στυλ της κάθε άλλο παρά χάθηκε μαζί της. Παρ’ ότι ο οίκος της έμεινε κλειστός για 12 χρόνια, άνοιξε ξανά υπό τον Karl Lagerfeld, ο οποίος έκτοτε βρίσκεται σταθερά στο τιμόνι του. Αν και ο Γερμανός Lagerfeld ανανεώνει κάθε χρόνο το στυλ του οίκου, οι δημιουργίες του βασίζονται πάντα σε εκείνες της Coco. Γι’ αυτό οι γνώστες της μόδας αναγνωρίζουν αμέσως όλες τις παραλλαγές ενός αυθεντικού ταγιέρ Chanel, εκείνου που η σχεδιάστρια δημιούργησε το 1954 και το οποίο η Jackie Kennedy φορούσε την ημέρα που σκοτώθηκε ο John F. Kennedy.
Τα αποφθέγματα ήταν το χαρακτηριστικό της, και έτσι, κλείνουμε το αυτό το blog post με το παρακάτω: «Η πολυτέλεια είναι μια ανάγκη που ξεκινά εκεί όπου τελειώνουν οι ανάγκες».
Διάβασε επίσης: 6 + 1 πράγματα που δεν ήξερες για τον Christian Dior